Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Zraz mielone duszone Zraz mielone duszone.jpg
Zraz mielone duszone
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Zraz mielone duszone

Zamiast samej wołowiny może być mięso wołowo-wieprzowe, cielęce, cielęco-wieprzowe

Składniki:
  • wołowina , 40 dag
  • czerstwa bułka, 8 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • jajka, 1 szt.
  • posiekany koper, 2 łyżk.
  • sól, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • mąka , 2 dag
  • smalec, 5 dag
  • śmietana, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, bułkę i jajko połączyć, dodać nać pietruszki i przyprawy. Z dokładnie kulki lub kotlety i obtoczyć je w mące. Smalec silnie rozgrzać na patelni i obsmażyć zrazy do zrumienienia ze wszystkich stron, po czym ułożyć w płaskim rondlu w jednej warstwie, wlać tłuszcz z patelni, dodać szklankę wody lub wywaru (pozostałego z gotowania innej potrawy), przykryć i udusić na słabym ogniu do miękkości. Należy uważać, aby zrazy nie przypaliły się w czasie duszenia. Wyparowany płyn stopniowo uzupełniać wodą lub wywarem. Do sosu naturalnego, powstałego w czasie duszenia, dodać śmietanę, wymieszać i rozgrzać. Zrazy podawać z makaronem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650