Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Zraz mielone duszoneZamiast samej wołowiny może być mięso wołowo-wieprzowe, cielęce, cielęco-wieprzowe |
wołowina , 40 dag
czerstwa bułka, 8 dag
mleko, 1 szkl.
jajka, 1 szt.
posiekany koper, 2 łyżk.
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
mąka , 2 dag
smalec, 5 dag
śmietana, 5 dag
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, bułkę i jajko połączyć, dodać nać pietruszki i przyprawy. Z dokładnie kulki lub kotlety i obtoczyć je w mące. Smalec silnie rozgrzać na patelni i obsmażyć zrazy do zrumienienia ze wszystkich stron, po czym ułożyć w płaskim rondlu w jednej warstwie, wlać tłuszcz z patelni, dodać szklankę wody lub wywaru (pozostałego z gotowania innej potrawy), przykryć i udusić na słabym ogniu do miękkości. Należy uważać, aby zrazy nie przypaliły się w czasie duszenia. Wyparowany płyn stopniowo uzupełniać wodą lub wywarem. Do sosu naturalnego, powstałego w czasie duszenia, dodać śmietanę, wymieszać i rozgrzać. Zrazy podawać z makaronem.