Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Móżdżek po polsku

Móżdżek może być cielęcy, wołowy lub wieprzowy

Składniki:
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • posiekany koper, 1 łyżk.
  • jajka, 2 szt.
  • masło, 5 dag
  • cebula, 5 dag
  • ocet, 2 łyżk.
  • móżdżek cielęcy, 60 dag
  •  
Sposób przygotowania

Do 1 l wrzącej wody wlać ocet, dodać sól, włożyć mózg i obgotować; gdy mózg zbieleje, odcedzić wodę i pozostawić go do ostygnięcia. Mózg obrać z błon, zakrzepłej krwi, usunąć drobne kostki, po czym drobno posiekać. Cebulę pokrajać w drobną kostkę i zrumienić na maśle lub margarynie, dodać mózg oraz rozmącone jaja i usmażyć mieszając. Przyprawić solą i pieprzem, posypać nacią pietruszki. Podawać z białym pieczywem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650