Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Móżdżek po polskuMóżdżek może być cielęcy, wołowy lub wieprzowy |
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
posiekany koper, 1 łyżk.
jajka, 2 szt.
masło, 5 dag
cebula, 5 dag
ocet, 2 łyżk.
móżdżek cielęcy, 60 dag
Do 1 l wrzącej wody wlać ocet, dodać sól, włożyć mózg i obgotować; gdy mózg zbieleje, odcedzić wodę i pozostawić go do ostygnięcia. Mózg obrać z błon, zakrzepłej krwi, usunąć drobne kostki, po czym drobno posiekać. Cebulę pokrajać w drobną kostkę i zrumienić na maśle lub margarynie, dodać mózg oraz rozmącone jaja i usmażyć mieszając. Przyprawić solą i pieprzem, posypać nacią pietruszki. Podawać z białym pieczywem.