Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Móżdżek po polsku

Móżdżek może być cielęcy, wołowy lub wieprzowy

Składniki:

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

posiekany koper, 1 łyżk.

jajka, 2 szt.

masło, 5 dag

cebula, 5 dag

ocet, 2 łyżk.

móżdżek cielęcy, 60 dag

Sposób przygotowania:

Do 1 l wrzącej wody wlać ocet, dodać sól, włożyć mózg i obgotować; gdy mózg zbieleje, odcedzić wodę i pozostawić go do ostygnięcia. Mózg obrać z błon, zakrzepłej krwi, usunąć drobne kostki, po czym drobno posiekać. Cebulę pokrajać w drobną kostkę i zrumienić na maśle lub margarynie, dodać mózg oraz rozmącone jaja i usmażyć mieszając. Przyprawić solą i pieprzem, posypać nacią pietruszki. Podawać z białym pieczywem.