Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pieczeń cielęca pieczeń-cielęca.jpg
Pieczeń cielęca
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Pieczeń cielęca

Może być również wołowa, wieprzowa, barania lub z dziczyzny

  • Sposób przygotowania: pieczone
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • sól, 1 szczypta
  • smalec, 5 dag
  • cielęcina , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać w całości, obrać z błon, wyjąć kości i posolić z wszystkich stron. Jeżeli jest nierówne, zwinąć je ciasno i owiązać cienkim sznurkiem sparzonym wrzątkiem. Smalec rozgrzać silnie na patelni, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron i przełożyć do naczynia wraz z tłuszczem. Naczynie umieścić w nagrzanym piekarniku i piec mięso, skraplając je wodą i polewając sosem. Jeżeli pieczeń ma być podana na gorąco, w połowię pieczenia ułożyć obok mięsa obrane i posolone niewielkie ziemniaki. Powierzchnię mięsa można posmarować roztartym czosnkiem, gdy pieczeń jest prawie miękka. Na gorąco podaje się pieczeń z ziemniakami i z utworzonym so­sem oraz z zieloną sałatą, surówką z cykorii lub mizerią. Na zimno podaje się pieczeń cielęcą wraz z zastudzonym sosem który tworzy galaretkę, oraz ewentualnie z zimnym ostrym so­sem. Baraninę przed pieczeniem smaruje się roztartym czosnkiem. Dziczyznę przyprawia się pieprzem i jałowcem. Wieprzowinę można natrzeć majerankiem lub posypać kminkiem. Do baraniny, dziczyzny i wieprzowiny można też dodać plaster­ki cebuli. Pieczenie wołowe i z dziczyzny często podaje się na gorąco z sosem śmietanowym, otrzymanym przez dodanie 12 dkg śmietany do naturalnego sosu, oraz z ziemniakami puree i z jarzyną. Schab przygotowuje się podobnie jak pieczeń wieprzową. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650