Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855)

Potrawka z cielęciny

Może być zamiennie np kura albo królik

Składniki:
  • sok z cytryny, 1 szt.
  • masło, 4 dag
  • mąka , 2 dag
  • natka pietruszki, 1 szt.
  • ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • włoszczyzna, 30 dag
  • cielęcina , 80 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mięso ugotować do miękkości z włoszczyzną i przyprawami, wy­jąć je z wywaru, a gdy ostygnie, oddzielić od kości i pokrajać (mostek i górkę pozostawić z kością). Wywar odcedzić i odparować. Przyrządzić sos potrawkowy. Z mąki i masła lub marga­ryny przygotować rumianą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem i zagotować. Żółtka rozmieszać z ciepłym wywarem w ilości pół szklanki, dodać do sosu dokładnie mieszając, aby się nie ściął. Sos przyprawić sokiem z cytryny i solą. Do sosu włożyć pokra­jane mięso i rozgrzać, ale nie gotować. Przed podaniem posypać posiekaną nacią pietruszki lub koperkiem. Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem na sypko oraz z sałatą, zielonym groszkiem lub szpinakiem przyprawionym na ostro. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650