|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855) Potrawka z cielęcinyMoże być zamiennie np kura albo królik Składniki:
Sposób przygotowaniaMięso ugotować do miękkości z włoszczyzną i przyprawami, wyjąć je z wywaru, a gdy ostygnie, oddzielić od kości i pokrajać (mostek i górkę pozostawić z kością). Wywar odcedzić i odparować. Przyrządzić sos potrawkowy. Z mąki i masła lub margaryny przygotować rumianą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem i zagotować. Żółtka rozmieszać z ciepłym wywarem w ilości pół szklanki, dodać do sosu dokładnie mieszając, aby się nie ściął. Sos przyprawić sokiem z cytryny i solą. Do sosu włożyć pokrajane mięso i rozgrzać, ale nie gotować. Przed podaniem posypać posiekaną nacią pietruszki lub koperkiem. Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem na sypko oraz z sałatą, zielonym groszkiem lub szpinakiem przyprawionym na ostro. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|