Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Potrawka z cielęcinyMoże być zamiennie np kura albo królik |
sok z cytryny, 1 szt.
masło, 4 dag
mąka , 2 dag
natka pietruszki, 1 szt.
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
sól, 1 szczypta
włoszczyzna, 30 dag
cielęcina , 80 dag
Mięso ugotować do miękkości z włoszczyzną i przyprawami, wyjąć je z wywaru, a gdy ostygnie, oddzielić od kości i pokrajać (mostek i górkę pozostawić z kością). Wywar odcedzić i odparować. Przyrządzić sos potrawkowy. Z mąki i masła lub margaryny przygotować rumianą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem i zagotować. Żółtka rozmieszać z ciepłym wywarem w ilości pół szklanki, dodać do sosu dokładnie mieszając, aby się nie ściął. Sos przyprawić sokiem z cytryny i solą. Do sosu włożyć pokrajane mięso i rozgrzać, ale nie gotować. Przed podaniem posypać posiekaną nacią pietruszki lub koperkiem. Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem na sypko oraz z sałatą, zielonym groszkiem lub szpinakiem przyprawionym na ostro.