Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Potrawka z cielęciny

Może być zamiennie np kura albo królik

Składniki:

sok z cytryny, 1 szt.

masło, 4 dag

mąka , 2 dag

natka pietruszki, 1 szt.

ziele angielskie ziarnka, 3 szt.

sól, 1 szczypta

włoszczyzna, 30 dag

cielęcina , 80 dag

Sposób przygotowania:

Mięso ugotować do miękkości z włoszczyzną i przyprawami, wy­jąć je z wywaru, a gdy ostygnie, oddzielić od kości i pokrajać (mostek i górkę pozostawić z kością). Wywar odcedzić i odparować. Przyrządzić sos potrawkowy. Z mąki i masła lub marga­ryny przygotować rumianą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem i zagotować. Żółtka rozmieszać z ciepłym wywarem w ilości pół szklanki, dodać do sosu dokładnie mieszając, aby się nie ściął. Sos przyprawić sokiem z cytryny i solą. Do sosu włożyć pokra­jane mięso i rozgrzać, ale nie gotować. Przed podaniem posypać posiekaną nacią pietruszki lub koperkiem. Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem na sypko oraz z sałatą, zielonym groszkiem lub szpinakiem przyprawionym na ostro.