Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Zapiekanka z ryżu z rodzynkami

Podawać posypaną cukrem z wanilią.

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • ryż , 25 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • masło, 4 dag
  • jajka, 3 szt.
  • cukier, 15 dag
  • wanilia, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • rodzynki, 5 dag
  • tłuszcz, 1 dag
  • bułka tarta , 1 dag
  • mąka , 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko na mleku i wodzie (w równej ilości). Masło stopić, wsypać mąkę, lekko zasmażyć, rozprowadzić zimnym mlekiem i mieszając raz zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i odrobnioną wanili, dodać przestudzony ryż, zasmażkę i umyi rodzynki; wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszj z masą. Całość wyłożyć do przygotowanej formy, zapiec w piekarniku lub w prodiżu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650