Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Zapiekanka z ryżu z rodzynkami

Podawać posypaną cukrem z wanilią.

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

ryż , 25 dag

mleko, 1 szkl.

masło, 4 dag

jajka, 3 szt.

cukier, 15 dag

wanilia, 1 szt.

sól, 1 szczypta

rodzynki, 5 dag

tłuszcz, 1 dag

bułka tarta , 1 dag

mąka , 3 dag

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na sypko na mleku i wodzie (w równej ilości). Masło stopić, wsypać mąkę, lekko zasmażyć, rozprowadzić zimnym mlekiem i mieszając raz zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i odrobnioną wanili, dodać przestudzony ryż, zasmażkę i umyi rodzynki; wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszj z masą. Całość wyłożyć do przygotowanej formy, zapiec w piekarniku lub w prodiżu.