Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Zapiekanka z ryżu z rodzynkamiPodawać posypaną cukrem z wanilią. |
Sposób przygotowania: pieczone
ryż , 25 dag
mleko, 1 szkl.
masło, 4 dag
jajka, 3 szt.
cukier, 15 dag
wanilia, 1 szt.
sól, 1 szczypta
rodzynki, 5 dag
tłuszcz, 1 dag
bułka tarta , 1 dag
mąka , 3 dag
Ryż ugotować na sypko na mleku i wodzie (w równej ilości). Masło stopić, wsypać mąkę, lekko zasmażyć, rozprowadzić zimnym mlekiem i mieszając raz zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i odrobnioną wanili, dodać przestudzony ryż, zasmażkę i umyi rodzynki; wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszj z masą. Całość wyłożyć do przygotowanej formy, zapiec w piekarniku lub w prodiżu.