Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Zapiekanka z kaszy gryczanej z serem

Gotową potrawę posypać zieleniną.

Składniki:
  • kasza gryczana , 20 dag
  • tłuszcz, 4 dag
  • cebula, 10 dag
  • jajka, 3 szt.
  • ser biały, 40 dag
  • sól, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • bułka tarta , 1 dag
  • śmietana, 10 dag
  • natka pietruszki, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Kaszę ugotować na sypko, biorąc 2,5 szklanki wody. Cebuli pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć. Ser zemleć w maszynce dodać 2 jaja, podsmażoną cebulę, sól i pieprz; dobrze rozetrzeć. Masę serową połączyć z przestudzoną kaszą na jednolitą masę włożyć do wysmarowanego rondla, wygładzić powierzchnię. Jaji rozmieszać ze śmietaną i rozsmarować równomiernie na powierzchni zapiekanki, wstawić do ogrzanego (temperatura 240°C) piekarnika na ok. 20 min. lub wypiec w prodiżu. Na koniec potrawę podzielić nożem na porcje (wyjmować sze roką łopatką) i podawać z sosem pomidorowym lub szczypiorkowym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650