Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Zapiekanka z kaszy gryczanej z serem

Gotową potrawę posypać zieleniną.

Składniki:

kasza gryczana , 20 dag

tłuszcz, 4 dag

cebula, 10 dag

jajka, 3 szt.

ser biały, 40 dag

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

bułka tarta , 1 dag

śmietana, 10 dag

natka pietruszki, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować na sypko, biorąc 2,5 szklanki wody. Cebuli pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć. Ser zemleć w maszynce dodać 2 jaja, podsmażoną cebulę, sól i pieprz; dobrze rozetrzeć. Masę serową połączyć z przestudzoną kaszą na jednolitą masę włożyć do wysmarowanego rondla, wygładzić powierzchnię. Jaji rozmieszać ze śmietaną i rozsmarować równomiernie na powierzchni zapiekanki, wstawić do ogrzanego (temperatura 240°C) piekarnika na ok. 20 min. lub wypiec w prodiżu. Na koniec potrawę podzielić nożem na porcje (wyjmować sze roką łopatką) i podawać z sosem pomidorowym lub szczypiorkowym.