Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Zapiekanka z kaszy gryczanej z seremGotową potrawę posypać zieleniną. |
kasza gryczana , 20 dag
tłuszcz, 4 dag
cebula, 10 dag
jajka, 3 szt.
ser biały, 40 dag
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
bułka tarta , 1 dag
śmietana, 10 dag
natka pietruszki, 1 łyżk.
Kaszę ugotować na sypko, biorąc 2,5 szklanki wody. Cebuli pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć. Ser zemleć w maszynce dodać 2 jaja, podsmażoną cebulę, sól i pieprz; dobrze rozetrzeć. Masę serową połączyć z przestudzoną kaszą na jednolitą masę włożyć do wysmarowanego rondla, wygładzić powierzchnię. Jaji rozmieszać ze śmietaną i rozsmarować równomiernie na powierzchni zapiekanki, wstawić do ogrzanego (temperatura 240°C) piekarnika na ok. 20 min. lub wypiec w prodiżu. Na koniec potrawę podzielić nożem na porcje (wyjmować sze roką łopatką) i podawać z sosem pomidorowym lub szczypiorkowym.