Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Kotlet z kaszy gryczanej z warzywami

Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym i surówką wrzywną.

Składniki:
  • kasza gryczana , 30 dag
  • mleko, 4 łyżk.
  • marchew, 5 dag
  • natka pietruszki, 3 dag
  • seler, 9 dag
  • cebula, 10 dag
  • smalec, 10 dag
  • czerstwa bułka, 10 dag
  • masło, 3 dag
  • sól, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużyc otworach i podsmażyć na tłuszczu. Kaszę wraz z warzywan włożyć do wrzącej, osolonej wody (6 szklanek) i ugotować r półsypko. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Połowę ugotowanej kaszy oraz odciśniętą bułkę zemleć w maszynce. 2 żółtka utrzeć z tłuszczem, dodać kaszę, cebulę, zieleninę i przyprawić do smaku; wymieszać z pianą ubitą z dwóch białek. Uformować kotlety i panierować je w jaju i tartej bułce, smażyć z obu stron na niezbyt silnym ogniu, wstawić (nie przykrywać) do piekarnika na kilka minut, aby doszły. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650