|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660) Kotlet z kaszy gryczanej z warzywamiPodawać z sosem grzybowym lub pomidorowym i surówką wrzywną. Składniki:
Sposób przygotowaniaWarzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużyc otworach i podsmażyć na tłuszczu. Kaszę wraz z warzywan włożyć do wrzącej, osolonej wody (6 szklanek) i ugotować r półsypko. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Połowę ugotowanej kaszy oraz odciśniętą bułkę zemleć w maszynce. 2 żółtka utrzeć z tłuszczem, dodać kaszę, cebulę, zieleninę i przyprawić do smaku; wymieszać z pianą ubitą z dwóch białek. Uformować kotlety i panierować je w jaju i tartej bułce, smażyć z obu stron na niezbyt silnym ogniu, wstawić (nie przykrywać) do piekarnika na kilka minut, aby doszły. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|