Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Kotlet z kaszy gryczanej z warzywami

Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym i surówką wrzywną.

Składniki:

kasza gryczana , 30 dag

mleko, 4 łyżk.

marchew, 5 dag

natka pietruszki, 3 dag

seler, 9 dag

cebula, 10 dag

smalec, 10 dag

czerstwa bułka, 10 dag

masło, 3 dag

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużyc otworach i podsmażyć na tłuszczu. Kaszę wraz z warzywan włożyć do wrzącej, osolonej wody (6 szklanek) i ugotować r półsypko. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Połowę ugotowanej kaszy oraz odciśniętą bułkę zemleć w maszynce. 2 żółtka utrzeć z tłuszczem, dodać kaszę, cebulę, zieleninę i przyprawić do smaku; wymieszać z pianą ubitą z dwóch białek. Uformować kotlety i panierować je w jaju i tartej bułce, smażyć z obu stron na niezbyt silnym ogniu, wstawić (nie przykrywać) do piekarnika na kilka minut, aby doszły.