Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:








Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Węgorz po tatarsku

Potrawa doskonała w smaku

Składniki:
  • węgorz, 1 kg
  • włoszczyzna, 25 dag
  • koperek, 1 szt.
  • natka pietruszki, 1 szt.
  • masło, 2 dag
  • mąka , 1 dag
  • białe wino, 0.5 l
  • chleb , 1 szt.
  • jajka, 4 szt.
  • sos cebulowy, 1 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Węgorza sprawić, ściągnąć skórę, opłukać i pokrajać na duże porcje. Do rondla włożyć poszatkowane jarzyny oraz pęczek koperku i pietruszki, związane w bukiecik. Dodać masło, położyć porcje węgorza, posypać z wierzchu mąką i zalać winem z dodatkiem araku (o ile jest). Udusić rybę do miękkości i wyjąć zieleninę. Bochenek chleba rozkroić w poprzek, delikatnie wydrążyć miękisz ze spodniej części, w otwór włożyć ostudzonego węgorza z jarzynami, zalać to roztrzepanymi jajami i nakryć „pokrywą" z chleba. Ułożyć całość w brytfannie i wsunąć do gorącego piekarnika na 25—30 min. Po tym czasie pokrajać na plastry, przed podaniem polać sosem cebulowym. Jest to danie drogie, pracochłonne, lecz doskonałe w smaku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650