Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Węgorz po tatarskuPotrawa doskonała w smaku |
węgorz, 1 kg
włoszczyzna, 25 dag
koperek, 1 szt.
natka pietruszki, 1 szt.
masło, 2 dag
mąka , 1 dag
białe wino, 0.5 l
chleb , 1 szt.
jajka, 4 szt.
sos cebulowy, 1 szkl.
Węgorza sprawić, ściągnąć skórę, opłukać i pokrajać na duże porcje. Do rondla włożyć poszatkowane jarzyny oraz pęczek koperku i pietruszki, związane w bukiecik. Dodać masło, położyć porcje węgorza, posypać z wierzchu mąką i zalać winem z dodatkiem araku (o ile jest). Udusić rybę do miękkości i wyjąć zieleninę. Bochenek chleba rozkroić w poprzek, delikatnie wydrążyć miękisz ze spodniej części, w otwór włożyć ostudzonego węgorza z jarzynami, zalać to roztrzepanymi jajami i nakryć „pokrywą" z chleba. Ułożyć całość w brytfannie i wsunąć do gorącego piekarnika na 25—30 min. Po tym czasie pokrajać na plastry, przed podaniem polać sosem cebulowym. Jest to danie drogie, pracochłonne, lecz doskonałe w smaku.