|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660) Pierogi z mąki gryczanej z seremOddzielnie podać kwaśną śmietanę.
Składniki:
Sposób przygotowaniaMąkę gryczaną i pszenną uprużyć na ogniu, uważając, aby się nie zrumieniły. Zdjąć z ognia, osolić, zaparzyć wrzącą wodą dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę i formować długi wałek, z którego krajać w poprzek grube plasterki (na pół palca). Każdy z nich spłaszczyć na dłoni, nakładać nadzienie z sera i zlepiać brzegi. Gotować w słonej wodzie, a gdy wypłyną, powtórnie zagotować i wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Polewać świeżym masłem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|