Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Pierogi z mąki gryczanej z serem

Oddzielnie podać kwaśną śmietanę.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

mąka gryczana, 32 dag

mąka pszenna, 8 dag

sól, 1 szczypta

ser biały, 60 dag

jajka, 2 szt.

masło, 8 dag

Sposób przygotowania:

Mąkę gryczaną i pszenną uprużyć na ogniu, uważając, aby się nie zrumieniły. Zdjąć z ognia, osolić, zaparzyć wrzącą wodą dokła­dnie mieszając, aby nie było grudek. Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę i formować długi wałek, z którego krajać w poprzek grube plasterki (na pół palca). Każdy z nich spłaszczyć na dłoni, nakładać nadzienie z sera i zlepiać brzegi. Gotować w słonej wodzie, a gdy wypłyną, powtórnie zagotować i wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Polewać świeżym masłem.