Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Pierogi z mąki gryczanej z seremOddzielnie podać kwaśną śmietanę. |
Na Boze Narodzenie
mąka gryczana, 32 dag
mąka pszenna, 8 dag
sól, 1 szczypta
ser biały, 60 dag
jajka, 2 szt.
masło, 8 dag
Mąkę gryczaną i pszenną uprużyć na ogniu, uważając, aby się nie zrumieniły. Zdjąć z ognia, osolić, zaparzyć wrzącą wodą dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę i formować długi wałek, z którego krajać w poprzek grube plasterki (na pół palca). Każdy z nich spłaszczyć na dłoni, nakładać nadzienie z sera i zlepiać brzegi. Gotować w słonej wodzie, a gdy wypłyną, powtórnie zagotować i wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Polewać świeżym masłem.