Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Makaron po włosku z jajami

Stosujemy makaron typu rurki

Składniki:
  • bułka tarta , 1 dag
  • margaryna, 1 dag
  • natka pietruszki, 1 łyżk.
  • ser żółty, 6 dag
  • sos pomidorowy, 2 szkl.
  • sól, 1 szczypta
  • masło, 7 dag
  • jajka, 5 szt.
  • makaron , 30 dag
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować sos pomidorowy. Ugotowany makaron (rurki) wymieszać z połową sosu, wyłożyć do przygotowanej formy, wygładzić powierzchnię, a następnie zrobić wgłębienie na jaja, wstawić do ciepłego piekarnika. Jaja ugoto­wać w „koszulkach", tzn. wbijać do wrzącej, zakwaszonej wody, gotować na małym ogniu, aż białko się zetnie; żółtko powinno pozostać surowe. Jaja wyjmować łyżką cedzakową i układać do wgłębień w makaronie, polać pozostałą ilością sosu, skropić ma­słem, posypać utartym serem i szybko zapiec w gorącym pie­karniku. Podawać na gorąco, posypane posiekaną nacią pietrusz­ki, z zieloną sałatą, surówką z włoskiej kapusty itp. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650