Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Makaron po włosku z jajami

Stosujemy makaron typu rurki

Składniki:

bułka tarta , 1 dag

margaryna, 1 dag

natka pietruszki, 1 łyżk.

ser żółty, 6 dag

sos pomidorowy, 2 szkl.

sól, 1 szczypta

masło, 7 dag

jajka, 5 szt.

makaron , 30 dag

Sposób przygotowania:

Przygotować sos pomidorowy. Ugotowany makaron (rurki) wymieszać z połową sosu, wyłożyć do przygotowanej formy, wygładzić powierzchnię, a następnie zrobić wgłębienie na jaja, wstawić do ciepłego piekarnika. Jaja ugoto­wać w „koszulkach", tzn. wbijać do wrzącej, zakwaszonej wody, gotować na małym ogniu, aż białko się zetnie; żółtko powinno pozostać surowe. Jaja wyjmować łyżką cedzakową i układać do wgłębień w makaronie, polać pozostałą ilością sosu, skropić ma­słem, posypać utartym serem i szybko zapiec w gorącym pie­karniku. Podawać na gorąco, posypane posiekaną nacią pietrusz­ki, z zieloną sałatą, surówką z włoskiej kapusty itp.