Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Makaron po włosku z jajamiStosujemy makaron typu rurki |
bułka tarta , 1 dag
margaryna, 1 dag
natka pietruszki, 1 łyżk.
ser żółty, 6 dag
sos pomidorowy, 2 szkl.
sól, 1 szczypta
masło, 7 dag
jajka, 5 szt.
makaron , 30 dag
Przygotować sos pomidorowy. Ugotowany makaron (rurki) wymieszać z połową sosu, wyłożyć do przygotowanej formy, wygładzić powierzchnię, a następnie zrobić wgłębienie na jaja, wstawić do ciepłego piekarnika. Jaja ugotować w „koszulkach", tzn. wbijać do wrzącej, zakwaszonej wody, gotować na małym ogniu, aż białko się zetnie; żółtko powinno pozostać surowe. Jaja wyjmować łyżką cedzakową i układać do wgłębień w makaronie, polać pozostałą ilością sosu, skropić masłem, posypać utartym serem i szybko zapiec w gorącym piekarniku. Podawać na gorąco, posypane posiekaną nacią pietruszki, z zieloną sałatą, surówką z włoskiej kapusty itp.