Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kluski śląskie Kluski śląskie.jpg
Kluski śląskie
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gagatekSzef Kuchni (970)

Kluski śląskie

Podawać z surówką z warzyw.

Składniki:
  • słonina, 7 dag
  • mąka , 10 dag
  • bułka , 3 dag
  • jajka, 3 szt.
  • masło, 6 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • bułka tarta , 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Tartą bułkę zalać wrzącym mlekiem, odstawić do przestudzenia dodać masło i żółtka, wymieszać. Czerstwą bułkę pokraja w drobną kostkę, skropić masłem, zrumienić na jasnozłoty kolor. Szynkę pokrajać w drobną kostkę. Białka ubić na pianę. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Formować podłużne klusęczki, obtaczać w mące, wkładać do wrzącej, osolonej wodj ugotować. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerzach lub półmisku, polać stopioną słoniną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650