Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970) Kluski śląskiePodawać z surówką z warzyw. |
słonina, 7 dag
mąka , 10 dag
bułka , 3 dag
jajka, 3 szt.
masło, 6 dag
mleko, 1 szkl.
bułka tarta , 50 dag
Tartą bułkę zalać wrzącym mlekiem, odstawić do przestudzenia dodać masło i żółtka, wymieszać. Czerstwą bułkę pokraja w drobną kostkę, skropić masłem, zrumienić na jasnozłoty kolor. Szynkę pokrajać w drobną kostkę. Białka ubić na pianę. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Formować podłużne klusęczki, obtaczać w mące, wkładać do wrzącej, osolonej wodj ugotować. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerzach lub półmisku, polać stopioną słoniną.