Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970)

Kluski śląskie

Podawać z surówką z warzyw.

Składniki:

słonina, 7 dag

mąka , 10 dag

bułka , 3 dag

jajka, 3 szt.

masło, 6 dag

mleko, 1 szkl.

bułka tarta , 50 dag

Sposób przygotowania:

Tartą bułkę zalać wrzącym mlekiem, odstawić do przestudzenia dodać masło i żółtka, wymieszać. Czerstwą bułkę pokraja w drobną kostkę, skropić masłem, zrumienić na jasnozłoty kolor. Szynkę pokrajać w drobną kostkę. Białka ubić na pianę. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Formować podłużne klusęczki, obtaczać w mące, wkładać do wrzącej, osolonej wodj ugotować. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerzach lub półmisku, polać stopioną słoniną.