Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gumlaKSzef Kuchni (1055)

Sos beszamelowy

Chyba najbardziej znany

Składniki:
  • sól, 1 szczypta
  • ementaler, 3 dag
  • jajka, 2 szt.
  • śmietanka, 25 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • mąka , 3 dag
  • tłuszcz, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę; rozprowadzić ją mle­kiem lub śmietanką. Jaja ubić i wlewać stopniowo do przestygniętego sosu. Dodać utarty ser, doprawić solą i wymieszać. Sos beszamelowy powinien być tak gęsty, aby utrzymywał się na powierzchni potraw, które polewa się nim i następnie za­pieka. Można nim oblać pieczeń cielęcą i inne mięsa oraz ryby, a także ugotowane, osaczone z wywaru jarzyny (kalafiory, szparagi, fasolkę szparagową). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650