Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Sos beszamelowy

Chyba najbardziej znany

Składniki:

sól, 1 szczypta

ementaler, 3 dag

jajka, 2 szt.

śmietanka, 25 dag

mleko, 1 szkl.

mąka , 3 dag

tłuszcz, 3 dag

Sposób przygotowania:

Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę; rozprowadzić ją mle­kiem lub śmietanką. Jaja ubić i wlewać stopniowo do przestygniętego sosu. Dodać utarty ser, doprawić solą i wymieszać. Sos beszamelowy powinien być tak gęsty, aby utrzymywał się na powierzchni potraw, które polewa się nim i następnie za­pieka. Można nim oblać pieczeń cielęcą i inne mięsa oraz ryby, a także ugotowane, osaczone z wywaru jarzyny (kalafiory, szparagi, fasolkę szparagową).