Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Sos pieczarkowy

Do gołąbków znakomity

Składniki:
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • śmietana, 10 dag
  • mąka , 3 dag
  • tłuszcz, 3 dag
  • cebula, 4 dag
  • pieczarka, 25 dag
  •  
Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić, umyć, pokrajać w plasterki grubości ok. l cm. Cebulę umyć, obrać, drobno posiekać, dodać do pieczarek i udu­sić do miękkości z tłuszczem i małą ilością wody. Gdy pieczarki będą miękkie — wsypać mąkę, zasmażyć, wlać śmietanę, dodać sól i pieprz do smaku, zagotować. Sos pieczarkowy podaje się do cielęciny, ryb, potraw z drobiu, kasz, klusek i potraw z ziemniaków. W taki sam sposób można zrobić sos z innych świeżych grzybów, ponieważ jednak — z wyjątkiem borowików — są one mniej aromatyczne, należy zwiększyć ich ilość. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650