Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010) Sos pieczarkowyDo gołąbków znakomity |
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
śmietana, 10 dag
mąka , 3 dag
tłuszcz, 3 dag
cebula, 4 dag
pieczarka, 25 dag
Pieczarki oczyścić, umyć, pokrajać w plasterki grubości ok. l cm. Cebulę umyć, obrać, drobno posiekać, dodać do pieczarek i udusić do miękkości z tłuszczem i małą ilością wody. Gdy pieczarki będą miękkie — wsypać mąkę, zasmażyć, wlać śmietanę, dodać sól i pieprz do smaku, zagotować. Sos pieczarkowy podaje się do cielęciny, ryb, potraw z drobiu, kasz, klusek i potraw z ziemniaków. W taki sam sposób można zrobić sos z innych świeżych grzybów, ponieważ jednak — z wyjątkiem borowików — są one mniej aromatyczne, należy zwiększyć ich ilość.