Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Sos pomidorowy

Polecam do gołąbków

Składniki:
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • śmietana, 10 dag
  • rosół, 1 szkl.
  • mąka , 3 dag
  • tłuszcz, 3 dag
  • pomidor, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Pomidory umyć, pokrajać na ćwiartki, zalać małą ilością wrzącej wody i rozgotować na silnym ogniu pod przykryciem. Przetrzeć przez sito. Do sosu przyrządzonego według przepisu Sos biały śmietanowy dodać przecier pomidorowy lub koncentrat; dopra­wić do smaku solą i cukrem. Przy użyciu koncentratu należy go uprzednio rozmieszać z małą ilością wody. Sos pomidorowy podaje się do wszelkiego rodzaju gotowanych mies i ryb, jaj na twardo, klusek, makaronów, kasz, fasoli, do zapiekanek i kotletów z ziemniaków, kasz itp. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650