Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010) Sos pomidorowyPolecam do gołąbków |
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
śmietana, 10 dag
rosół, 1 szkl.
mąka , 3 dag
tłuszcz, 3 dag
pomidor, 40 dag
Pomidory umyć, pokrajać na ćwiartki, zalać małą ilością wrzącej wody i rozgotować na silnym ogniu pod przykryciem. Przetrzeć przez sito. Do sosu przyrządzonego według przepisu Sos biały śmietanowy dodać przecier pomidorowy lub koncentrat; doprawić do smaku solą i cukrem. Przy użyciu koncentratu należy go uprzednio rozmieszać z małą ilością wody. Sos pomidorowy podaje się do wszelkiego rodzaju gotowanych mies i ryb, jaj na twardo, klusek, makaronów, kasz, fasoli, do zapiekanek i kotletów z ziemniaków, kasz itp.