Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010)

Sos pomidorowy

Polecam do gołąbków

Składniki:

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

śmietana, 10 dag

rosół, 1 szkl.

mąka , 3 dag

tłuszcz, 3 dag

pomidor, 40 dag

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć, pokrajać na ćwiartki, zalać małą ilością wrzącej wody i rozgotować na silnym ogniu pod przykryciem. Przetrzeć przez sito. Do sosu przyrządzonego według przepisu Sos biały śmietanowy dodać przecier pomidorowy lub koncentrat; dopra­wić do smaku solą i cukrem. Przy użyciu koncentratu należy go uprzednio rozmieszać z małą ilością wody. Sos pomidorowy podaje się do wszelkiego rodzaju gotowanych mies i ryb, jaj na twardo, klusek, makaronów, kasz, fasoli, do zapiekanek i kotletów z ziemniaków, kasz itp.