Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kwas chlebowy Kwas chlebowy.jpg
Kwas chlebowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Kwas chlebowy

Dobrze by było żeby odstał 3 dni

Składniki:
  • cukier, 10 dag
  • rodzynki, 4 dag
  • drożdże, 5 g
  • chleb razowy , 10 dag
  •  
Sposób przygotowania

Chleb pokrajać w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Przełożyć do słoja i zalać gorącą przegotowaną wodą (5 szklanek). Gdy płyn przestygnie, dodać drożdże rozmieszane w niewielkiej ilości wody z cukrem, wsypać resztę cukru i przykryć wygotowaną suchą ściereczką. Płyn pozostawić na 24 godz. w ciepłym po­mieszczeniu, a następnie zlać do butelek i dodać rodzynki. Pozostawić na 3 dni w chłodnym miejscu i następnie kwas podawać do picia. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650