Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Napój z owoców suszonych

Mogą być np. suszone śliwki, morele, jabłka.

Składniki:
  • cytryna, 1 szt.
  • cukier, 7 dag
  • suszone śliwki, 20 dag
  •  
Sposób przygotowania

Wodę (5 szklanek) przegotować i lekko ostudzić. Owoce umyć i zalać przegotowaną letnią wodą. Cytrynę dokładnie umyć, osu­szyć, otrzeć część żółtej warstwy skórki, dodać do owoców i pozostawić na kilka godzin. Odcedzić, dodać sok wyciśnięty z cy­tryny, doprawić do smaku cukrem, oziębić, zlać do dzbanka i roz­lewać do szklanek. Napój można także przyrządzić z rozgotowanych owoców. W tym celu trzeba namoczony susz owocowy zagotować, zlać sok i do­prawić cukrem oraz cytryną do smaku; pozostałe owoce można przetrzeć i przecier wymieszać z sokiem. Napój z owoców jest wówczas bardzo smaczny, ale nie klarowny. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650