|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: RakusSzef Kuchni (1430) Napój z owoców suszonychMogą być np. suszone śliwki, morele, jabłka. Składniki:
Sposób przygotowaniaWodę (5 szklanek) przegotować i lekko ostudzić. Owoce umyć i zalać przegotowaną letnią wodą. Cytrynę dokładnie umyć, osuszyć, otrzeć część żółtej warstwy skórki, dodać do owoców i pozostawić na kilka godzin. Odcedzić, dodać sok wyciśnięty z cytryny, doprawić do smaku cukrem, oziębić, zlać do dzbanka i rozlewać do szklanek. Napój można także przyrządzić z rozgotowanych owoców. W tym celu trzeba namoczony susz owocowy zagotować, zlać sok i doprawić cukrem oraz cytryną do smaku; pozostałe owoce można przetrzeć i przecier wymieszać z sokiem. Napój z owoców jest wówczas bardzo smaczny, ale nie klarowny. |
![]() Witaj nieznajomy![]() Użytkownik Ilość punktów ![]()
|
||||||||||||||||
![]() |