|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860) Dorsz lub karp marynowanyPodawać z sałatami lub zimnymi sosami. Składniki:
Sposób przygotowaniaRybę sprawić, przepołowić wzdłuż, pokrajać w dość szerokie porcje, głowęprzepołowić na pół, posolić. Zagotować zaprawę z octu z cebulą, przyprawami i solą, odsunąć na brzeg kuchni, włożyć rybę i powoli ugotować na słabym ogniu. Miękką rybę wyłożyć łyżką cedzakową na salaterkę (głowę gotować dłużej). Wywar z ryby przyprawić octem do smaku, wyjąć cebulę i odparować do 0,75 litra; zalać nim rybę tak, aby była pokryta płynem, zastudzić. Marynatę tę można przechować w zimnym miejscu przez kilka dni, w wąskim garnku kamiennym lub słoju, przykrytą galaretą z wywaru. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|