Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Racuszki z kwaśnego mleka

Podawać na gorąco, wprost z patelni.

Składniki:
  • cukier, 1 szczypta
  • smalec, 7 dag
  • proszek spulchniający, 1 łyżecz.
  • sól, 0 szkl.
  • mąka pszenna, 1 łyżk.
  • jajka, 4 szt.
  • zsiadłe mleko, 2 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Mleko rozmącił starannie, dodać żółtka i mąkę, wsypać proszek. Ubić pianę, wlać ciasto mieszając trzepaczką. Na patelnię włożyć trochę tłuszczu, rozgrzać, kłaść łyżką małe, okrągłe racuszki, spłaszczyć je nieco. Racuszki smażyć powoli, rumieniąc z obydwóch stron. Usmażone ciasto posypać cukrem z wanilią. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650