Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Racuszki z kwaśnego mleka

Podawać na gorąco, wprost z patelni.

Składniki:

cukier, 1 szczypta

smalec, 7 dag

proszek spulchniający, 1 łyżecz.

sól, 0 szkl.

mąka pszenna, 1 łyżk.

jajka, 4 szt.

zsiadłe mleko, 2 szkl.

Sposób przygotowania:

Mleko rozmącił starannie, dodać żółtka i mąkę, wsypać proszek. Ubić pianę, wlać ciasto mieszając trzepaczką. Na patelnię włożyć trochę tłuszczu, rozgrzać, kłaść łyżką małe, okrągłe racuszki, spłaszczyć je nieco. Racuszki smażyć powoli, rumieniąc z obydwóch stron. Usmażone ciasto posypać cukrem z wanilią.