Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Śledzie nie solone lub merlany w warzywach

Aż chce się jeść

Składniki:
  • przecier pomidorowy, 4 dag
  • sól, 1 szczypta
  • ziele angielskie, 3 szt.
  • liść bobkowy, 2 szt.
  • cebula, 10 dag
  • seler, 15 dag
  • pietruszka, 10 dag
  • olej, 10 dag
  • śledź, 10 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Śledzie sprawić, odciąć głowy i ogony, obciągnąć ze skóry, zdjąć filety, posolić. Warzywa umyć w wodzie, oczyścić, pokrajać w krążki, włożyć do rondelka, zalać odrobiną wody i częścią oleju; ugotować warzywa na wolnym ogniu razem z przyprawami, ostudzić. Przy końcu dodać pomidory, ocet i odrobinę cukru do smaku. Rozgrzać pozostały olej, osmażyć śledzie, ostudzić. Układać w słoiku war­stwami śledzie i warzywa, skropić octem. Zalać olejem i przechowywać przez kilka dni w zimnym miejscu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650