Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Śledzie nie solone lub merlany w warzywachAż chce się jeść |
przecier pomidorowy, 4 dag
sól, 1 szczypta
ziele angielskie, 3 szt.
liść bobkowy, 2 szt.
cebula, 10 dag
seler, 15 dag
pietruszka, 10 dag
olej, 10 dag
śledź, 10 szt.
Śledzie sprawić, odciąć głowy i ogony, obciągnąć ze skóry, zdjąć filety, posolić. Warzywa umyć w wodzie, oczyścić, pokrajać w krążki, włożyć do rondelka, zalać odrobiną wody i częścią oleju; ugotować warzywa na wolnym ogniu razem z przyprawami, ostudzić. Przy końcu dodać pomidory, ocet i odrobinę cukru do smaku. Rozgrzać pozostały olej, osmażyć śledzie, ostudzić. Układać w słoiku warstwami śledzie i warzywa, skropić octem. Zalać olejem i przechowywać przez kilka dni w zimnym miejscu.