Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Śledzie nie solone lub merlany w warzywach

Aż chce się jeść

Składniki:

przecier pomidorowy, 4 dag

sól, 1 szczypta

ziele angielskie, 3 szt.

liść bobkowy, 2 szt.

cebula, 10 dag

seler, 15 dag

pietruszka, 10 dag

olej, 10 dag

śledź, 10 szt.

Sposób przygotowania:

Śledzie sprawić, odciąć głowy i ogony, obciągnąć ze skóry, zdjąć filety, posolić. Warzywa umyć w wodzie, oczyścić, pokrajać w krążki, włożyć do rondelka, zalać odrobiną wody i częścią oleju; ugotować warzywa na wolnym ogniu razem z przyprawami, ostudzić. Przy końcu dodać pomidory, ocet i odrobinę cukru do smaku. Rozgrzać pozostały olej, osmażyć śledzie, ostudzić. Układać w słoiku war­stwami śledzie i warzywa, skropić octem. Zalać olejem i przechowywać przez kilka dni w zimnym miejscu.