Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Lemieszka z ziemniakami

Lemieszkę tę można także sporządzić z mąki jaśniejszej, „bułkowej".

Składniki:
  • słonina, 4 dag
  • sól, 1 szczypta
  • mąka pszenna razowa, 25 dag
  • ziemniak, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki zalać wrzącą wodą, posolić, ugotować.Ziemniaki nie odcedzając rozetrzeć i sypać na wrzątek mąkę, silnie rozcierając masę w garnku (na gorącej płycie kuchennej). Gdy potrawa zatraci zapach surowizny, wykładać na półmisek, kształtując łyżką zgrabne półkule. Podawać okraszone słoniną i posypane pokruszonym serem, z kwaśnym lub słodkim mlekiem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650