Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Pyzy wileńskie

Całkiem smaczne

Składniki:
  • słonina, 5 dag
  • cebula, 3 dag
  • tłuszcz, 3 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • mięso, 50 dag
  • ugotowane ziemniaki, 30 dag
  • majeranek, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Sporządzić nadzienie: cebulę pokrajać drobno, lekko zrumienić z tłuszczem. Mięso opłukać, odcisnąć z wody, zemleć, wymieszać z cebulą i przyprawami. Sporządzić ciasto: surowe ziemniaki zetrzeć do miski na tarce o drobniut­kich oczkach. Gdy miazga podpłynie sokiem, odcisnąć go, miazgę odłożyć; gdy sok ustoi się, zlać ostrożnie. Pozostałą na dnie miski mączkę ziemnia­czaną wymieszać z odciśniętą miazgą, dodać miałko roztarte, ugotowane ziemniaki i sól. Z tego ciasta wyrabiać placuszki, nakładać nadzienie, zlepić starannie i wyrobić okrągłe pyzy wielkości dużego orzecha włoskiego. Pyzy z surowych ziemniaków gotuje się długo, dlatego lepiej kształtować niezbyt duże sztuki. Zagotować wodę z solą, włożyć pyzy i powoli je ugotować; przed odcedzeniem przekrajać i sprawdzić, czy są ugotowane. Ugotowane pyzy wyjąć łyżką cedzakową na cedzak, osaczyć i podać polanę słoniną ze skwarkami. Można je po polaniu wstawić do piekarnika i trochę obsuszyć przyrumie­niając ich powierzchnię. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650