Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Pyzy wileńskie

Całkiem smaczne

Składniki:

słonina, 5 dag

cebula, 3 dag

tłuszcz, 3 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mięso, 50 dag

ugotowane ziemniaki, 30 dag

majeranek, 1 kg

Sposób przygotowania:

Sporządzić nadzienie: cebulę pokrajać drobno, lekko zrumienić z tłuszczem. Mięso opłukać, odcisnąć z wody, zemleć, wymieszać z cebulą i przyprawami. Sporządzić ciasto: surowe ziemniaki zetrzeć do miski na tarce o drobniut­kich oczkach. Gdy miazga podpłynie sokiem, odcisnąć go, miazgę odłożyć; gdy sok ustoi się, zlać ostrożnie. Pozostałą na dnie miski mączkę ziemnia­czaną wymieszać z odciśniętą miazgą, dodać miałko roztarte, ugotowane ziemniaki i sól. Z tego ciasta wyrabiać placuszki, nakładać nadzienie, zlepić starannie i wyrobić okrągłe pyzy wielkości dużego orzecha włoskiego. Pyzy z surowych ziemniaków gotuje się długo, dlatego lepiej kształtować niezbyt duże sztuki. Zagotować wodę z solą, włożyć pyzy i powoli je ugotować; przed odcedzeniem przekrajać i sprawdzić, czy są ugotowane. Ugotowane pyzy wyjąć łyżką cedzakową na cedzak, osaczyć i podać polanę słoniną ze skwarkami. Można je po polaniu wstawić do piekarnika i trochę obsuszyć przyrumie­niając ich powierzchnię.