|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: AbdulSzef Kuchni (1320) Kluski z ziemniaków surowych (pyzy)Kluski te można podać z cebulą lekko zrumienioną na słoninie. Składniki:
Sposób przygotowaniaSurowe ziemniaki obrać, zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach. Gdy miazga podpłynie sokiem, odcisnąć go, miazgę odłożyć, sok po ustaniu zlać. Pozostałą na dnie miski mączkę ziemniaczaną wymieszać z odciśniętą miazgą, dodać miałko roztarte, ugotowane ziemniaki i sól. Z ciasta wyrabiać małe kulki, maczając ręce w mące. Zagotować wodę z solą, włożyć tyle klusek, aby swobodnie pływały, nakryć i powoli ugotować (gotują się długo). Zrobić próbę, gdy kluski ugotowane, odcedzić i zaraz podawać okraszone słoniną. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|