Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Kluski z ziemniaków surowych (pyzy)

Kluski te można podać z cebulą lekko zrumienioną na słoninie.

Składniki:
  • sól, 1 szczypta
  • słonina, 5 dag
  • ugotowane ziemniaki, 30 dag
  • ziemniak, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach. Gdy miazga podpłynie sokiem, odcisnąć go, miazgę odłożyć, sok po ustaniu zlać. Pozostałą na dnie miski mączkę ziemniaczaną wymieszać z odciśniętą miazgą, dodać miałko roztarte, ugotowane ziemniaki i sól. Z ciasta wyrabiać małe kulki, maczając ręce w mące. Zagotować wodę z solą, włożyć tyle klusek, aby swobodnie pływały, na­kryć i powoli ugotować (gotują się długo). Zrobić próbę, gdy kluski ugotowane, odcedzić i zaraz podawać okraszone słoniną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650