Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Kluski z ziemniaków surowych (pyzy)

Kluski te można podać z cebulą lekko zrumienioną na słoninie.

Składniki:

sól, 1 szczypta

słonina, 5 dag

ugotowane ziemniaki, 30 dag

ziemniak, 1 kg

Sposób przygotowania:

Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach. Gdy miazga podpłynie sokiem, odcisnąć go, miazgę odłożyć, sok po ustaniu zlać. Pozostałą na dnie miski mączkę ziemniaczaną wymieszać z odciśniętą miazgą, dodać miałko roztarte, ugotowane ziemniaki i sól. Z ciasta wyrabiać małe kulki, maczając ręce w mące. Zagotować wodę z solą, włożyć tyle klusek, aby swobodnie pływały, na­kryć i powoli ugotować (gotują się długo). Zrobić próbę, gdy kluski ugotowane, odcedzić i zaraz podawać okraszone słoniną.