Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Jaja faszerowane śledziem

Takie jajko niespodzianka

  • na Wielkanoc
Składniki:
  • jajka, 5 szt.
  • cebula, 2 dag
  • śledź, 1 szt.
  • czerstwa bułka, 3 dag
  • mleko, 0.5 szkl.
  • tłuszcz, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, ostrożnie przekrajać wzdłuż na, pół,, wybrać żółtka, białka odłożyć w połówkach. Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć. Drobno posiekaną cebulę lekko zrumienić na tłuszczu (lub w sezonie użyć surowy szczypiorek). Opłukać, namoczyć, sprawić i posiekać śledzia.Ż ółtka, bułkę namoczoną i cebulę zemleć, wymieszać razem. Nałożyć to nadzienie do białek, nadając połówkom kształt całego jaja. Białko nieco ściąć z podstawy, aby jajo pewnie stało. Chleb obrać ze skórki, pokrajać w cieniutkie kromeczki szerokości i długości jaja, posmarować masłem. Na chlebie układać jaja, przybrać sezonowymi dodatkami. Podawać na prostokątnym, szklanym półmisku, przybrane sałatą zieloną lub rąbkiem liścia kapusty (włoskiej). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650