Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Jaja faszerowane śledziemTakie jajko niespodzianka |
na Wielkanoc
jajka, 5 szt.
cebula, 2 dag
śledź, 1 szt.
czerstwa bułka, 3 dag
mleko, 0.5 szkl.
tłuszcz, 2 dag
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, ostrożnie przekrajać wzdłuż na, pół,, wybrać żółtka, białka odłożyć w połówkach. Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć. Drobno posiekaną cebulę lekko zrumienić na tłuszczu (lub w sezonie użyć surowy szczypiorek). Opłukać, namoczyć, sprawić i posiekać śledzia.Ż ółtka, bułkę namoczoną i cebulę zemleć, wymieszać razem. Nałożyć to nadzienie do białek, nadając połówkom kształt całego jaja. Białko nieco ściąć z podstawy, aby jajo pewnie stało. Chleb obrać ze skórki, pokrajać w cieniutkie kromeczki szerokości i długości jaja, posmarować masłem. Na chlebie układać jaja, przybrać sezonowymi dodatkami. Podawać na prostokątnym, szklanym półmisku, przybrane sałatą zieloną lub rąbkiem liścia kapusty (włoskiej).