Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Pulpety z mięsa lub ryby

Podawać z ziemniakami i sosem chrzanowym, pomidorowym oraz z su­rówką.

Składniki:
  • tłuszcz, 2 dag
  • cebula, 2 dag
  • mleko, 0.5 szkl.
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • jajka, 2 szt.
  • masło, 3 dag
  • czerstwa bułka, 3 dag
  • mięso gotowane, 30 dag
  •  
Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć w rosole lub mleku i odcisnąć. Cebulę pokrajać drobno, udusić z tłuszczem. Mięso zemleć wraz z bułką, dodać cebulę, sól i pieprz; rozetrzeć. Ubić pianę z białek. Ucierać masło, dodając po jednym żółtku, i po trochu masę mięsną, zieleninę; masę rozetrzeć i wymieszać z pianą. Zrobić próbę, czy ciasto we wrzącej wodzie nie rozpływa się; jeżeli po­trzeba, dodać trochę bułki tartej. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić wałek, 2 cm grubości. Wałek pokrajać na równe części i w mące wyrobić małe knedelki. Włożyć je do wrzącej wody, ugotować powoli, zrobić próbę, odcedzić, prze­lać gorącą wodą. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650