Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Uszka z grzybami Uszka z grzybami.jpg
Uszka z grzybami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Uszka z grzybami

Podawać do barszczu czystego, zupy grzybowej, kapuśniaku, zupy grochowej.

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • woda, 2 łyżk.
  • jajka, 1.5 szt.
  • mąka , 20 dag
  • bułka tarta , 1 dag
  • białka, 1 szt.
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • tłuszcz, 7 dag
  • cebula, 6 dag
  • suszony grzyb, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Sporządzić nadzienie: grzyby umyć starannie w ciepłej wodzie, ugotować w wywarze z przyprawami, odcedzić; miękkie grzyby zemleć lub posiekać, wywar zużyć do zupy lub sosu. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. Grzyby przysmażyć ze zrumienioną cebulą, dodać sól, pieprz do smaku, do­dać bułki tartej, ostudzić, wymieszać z białkiem. Nastawić osoloną wodę do ugotowania uszek. Sporządzić ciasto, cienko wywałkować, pokrajać na kwadratowe kawałki (3 cm X 3 cm). Na kwadraciki nakładać nadzienie, zlepiać w trójkąty, po czym zlepiać dwa przeciwległe wierzchołki ze sobą. Ugotować wkładając do wrzącej wody, odcedzić i przelać gorącą wodą. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650