Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Uszka z grzybami

Podawać do barszczu czystego, zupy grzybowej, kapuśniaku, zupy grochowej.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

woda, 2 łyżk.

jajka, 1.5 szt.

mąka , 20 dag

bułka tarta , 1 dag

białka, 1 szt.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 7 dag

cebula, 6 dag

suszony grzyb, 5 dag

Sposób przygotowania:

Sporządzić nadzienie: grzyby umyć starannie w ciepłej wodzie, ugotować w wywarze z przyprawami, odcedzić; miękkie grzyby zemleć lub posiekać, wywar zużyć do zupy lub sosu. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. Grzyby przysmażyć ze zrumienioną cebulą, dodać sól, pieprz do smaku, do­dać bułki tartej, ostudzić, wymieszać z białkiem. Nastawić osoloną wodę do ugotowania uszek. Sporządzić ciasto, cienko wywałkować, pokrajać na kwadratowe kawałki (3 cm X 3 cm). Na kwadraciki nakładać nadzienie, zlepiać w trójkąty, po czym zlepiać dwa przeciwległe wierzchołki ze sobą. Ugotować wkładając do wrzącej wody, odcedzić i przelać gorącą wodą.