Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Kluski kładzione półfrancuskie

Podawać do mięsa duszonego lub z sosem pomidorowym czy grzybowym, albo z serem jako drugie danie.

Składniki:
  • proszek spulchniający, 1 szczypta
  • mąka , 25 dag
  • jajka, 1 dag
  • tłuszcz, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Utrzeć tłuszcz, dodać jajo (lub pianę z białek), rozetrzeć, wymieszać z mąką, wodą i proszkiem spulchniającym, dodać soli, wyrobić starannie wybijając ciasto łyżką drewnianą. Zagotować wodę z solą. Metalową łyżkę ogrzać we wrzącej wodzie, na łyżkę nabierać ciasto, wkła­dać do wrzącej wody; otrząsać ciasto uderzając o brzeg naczynia. Gdy wszystkie kluski są już położone, zamieszać, przykryć, szybko zagotować, zsunąć na brzeg płyty, dogotować je, odcedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć. Wyłożyć na okrągły półmisek, wymieszać z tłuszczem, nakryć, ogrzać nad naczyniem z wrzącą wodą. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650