Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Kluski francuskie z mąki

Można je podawać z sosami jako drugie danie i wtedy zwiększyć ilość produktów 4—5-krotnie.

Składniki:
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 5 dag
  • białka, 4 szt.
  • posiekana pietruszka, 1 łyżk.
  • żółtka, 1 szt.
  • masło, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Utrzeć tłuszcz, dodając żółtka, rozetrzeć, dodać soli i drobno krajanej pietruszki. Ubić pianę, wyłożyć do masy, przesypać mąką, wymieszać; zrobić próbę,czy ciasto jest dość gęste (jeżeli rozpływa się na wrzącej zupie, dodać trochę mąki). Metalową łyżeczkę zanurzyć we wrzącej zupie, ogrzać, na łyżeczkę nabierać małe kawałki ciasta, wkładać do wrzącej zupy, otrząsnąć ciasto uderzając o brzeg naczynia. Kluski zagotować pod przykryciem na średnim ogniu. Jeżeli mają stanowić dodatek do rosołu, gotować je na wrzącej wodzie, po ugotowaniu wymieszać w wazie z rosołem. Kluski francuskie podawać do zup, do mięsa po węgiersku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650