Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Sos z grzybów świeżych

Sosu tego używać do klusek, sypkiej kaszy, ziemniaków.

Składniki:
  • śmietana, 25 dag
  • mąka , 4 dag
  • masło, 3 dag
  • cebula, 3 dag
  • świeży grzyb, 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić z piasku jeśli trzeba, szybko opłukać, drobno posiekać; cebulą posiekać, dodać do grzybów. Grzyby zalać szklanką wody, dodać masło i powoli ugotować na silnym ogniu pod przykryciem; gdy grzyby są miękkie i odparowane, trochę je podsmażyć i zrumienić, uważając aby się nie przypaliły. Śmietanę wymieszać z mąką na gładką masę, wlać do miękkich grzybów, mieszając zagotować, dodać trochę wody, odstawić. Do podprawionych grzybów dodać sól i pieprz do smaku, zagotować, zaraz podawać. Sosu tego używać do klusek, sypkiej kaszy, ziemniaków. Sos nie powinien długo stać w cieple, gdyż grzyby łatwo się psują, nawet po ugotowaniu i wtedy mogą być przyczyną ciężkiego zatrucia. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650