Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Sos z grzybów świeżychSosu tego używać do klusek, sypkiej kaszy, ziemniaków. |
śmietana, 25 dag
mąka , 4 dag
masło, 3 dag
cebula, 3 dag
świeży grzyb, 50 dag
Grzyby oczyścić z piasku jeśli trzeba, szybko opłukać, drobno posiekać; cebulą posiekać, dodać do grzybów. Grzyby zalać szklanką wody, dodać masło i powoli ugotować na silnym ogniu pod przykryciem; gdy grzyby są miękkie i odparowane, trochę je podsmażyć i zrumienić, uważając aby się nie przypaliły. Śmietanę wymieszać z mąką na gładką masę, wlać do miękkich grzybów, mieszając zagotować, dodać trochę wody, odstawić. Do podprawionych grzybów dodać sól i pieprz do smaku, zagotować, zaraz podawać. Sosu tego używać do klusek, sypkiej kaszy, ziemniaków. Sos nie powinien długo stać w cieple, gdyż grzyby łatwo się psują, nawet po ugotowaniu i wtedy mogą być przyczyną ciężkiego zatrucia.