Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Sos chrzanowy na zasmażce ze śmietaną

Podawać do mięsa

  • na Wielkanoc
Składniki:
  • chrzan, 6 dag
  • kwasek cytrynowy, 1 szczypta
  • masło, 4 dag
  • mąka , 4 dag
  • rosół, 0.5 szkl.
  • śmietana, 20 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • ocet, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Chrzan utrzeć, skropić roztworem kwasku cytrynowego. Stopić masło, dodać mąkę, chwilę podsmażyć, nie rumieniąc zasmażki. Zasmażkę rozprowadzić śmietaną, mieszając zagotować, jeżeli za gęsta, rozrzedzić mocnym rosołem (lub gorącą wodą), dodać chrzan do smaku, sos zagotować mieszając go. Sos przyprawić solą, octem i cukrem do smaku. Przed wydaniem można go wymieszać z żółtkami. Podawać do sztuki mięsa, ozora, ryby gotowanej lub saute, jaj gotowanych, potraw jarskich, zwłaszcza z ziemniaków i używać do zapiekania mięsa gotowanego i ryb. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650