Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Sos chrzanowy na zasmażce ze śmietanąPodawać do mięsa |
na Wielkanoc
chrzan, 6 dag
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
masło, 4 dag
mąka , 4 dag
rosół, 0.5 szkl.
śmietana, 20 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
ocet, 1 łyżecz.
Chrzan utrzeć, skropić roztworem kwasku cytrynowego. Stopić masło, dodać mąkę, chwilę podsmażyć, nie rumieniąc zasmażki. Zasmażkę rozprowadzić śmietaną, mieszając zagotować, jeżeli za gęsta, rozrzedzić mocnym rosołem (lub gorącą wodą), dodać chrzan do smaku, sos zagotować mieszając go. Sos przyprawić solą, octem i cukrem do smaku. Przed wydaniem można go wymieszać z żółtkami. Podawać do sztuki mięsa, ozora, ryby gotowanej lub saute, jaj gotowanych, potraw jarskich, zwłaszcza z ziemniaków i używać do zapiekania mięsa gotowanego i ryb.